Oikeudet digitaalisessa mediassa

Mitä ovat lapsen oikeudet digitaalisessa mediassa?

Digitaaliset pelit, sovellukset ja verkkoyhteisöt ovat lasten ja nuorten arkisia toimintaympäristöjä. Lapset ovat usein pienestä pitäen osa globaalia digitaalista yhteisöä.

Lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus ilmaista mielipiteitään ja näkemyksiään, vaikuttaa päätöksentekoon ja saada aikaan muutoksia omassa elämässään digitaalisesti. Jokaisella lapsella on oikeus osallistua digitaalisissa ympäristöissä, kehittää taitojaan ja oppia uutta.

Samaan aikaan digitaaliset ympäristöt ovat tuoneet mukanaan haasteita. Haasteet näkyvät esimerkiksi nettikiusaamisena, varastettuina salasanoina, vihapuheena, yllätyslaskuina sekä ahdisteluna ja häirintänä verkkoyhteisöissä. Lapsen näkökulmaa ei välttämättä oteta huomioon, kun palveluita suunnitellaan ja muotoillaan. 

Lapsella on oikeus olla lapsi digitaalisessa mediassa.

Kuinka hyvin sinä tunnet lapsen oikeudet digitaalisessa mediassa?

Lasten ja nuorten vetoomus paremman nettikulttuurin puolesta on Digiboom-kampanjan lopputuotos, jonka avulla kannustamme aikuisia toimimaan niin, että lapsen oikeudet voivat toteutua paremmin verkossa. Lue vetoomus ja pohdi, mitä voisit itse tehdä, jotta lapsilla ja nuorilla on verkossa parempi olla. Voit jakaa konkreettisen tekosi #digiboom ja osallistua näin yhteisiin talkoisiin. Klikkaa vetoomus auki (PDF) kuvasta tai tästä.

Tubettajien kanssa yhteistyössä tehty vetoomus paremman netin puolesta

Vetoomuksen tavoitteena on kertoa tubettajille, tubettajayhteisölle, seuraajille ja faneille sekä yleisesti verkon käyttäjille, millaisia oikeuksia tubettajilla on. Tubettaja ei ole julkista riistaa ja hänen oikeuksiaan pitää kunnioittaa siinä missä muidenkin ihmisten. Vetoomukseen sitoutuneet tubettajat vahvistavat toiminnallaan netin parempaa ilmapiiriä. Vetoomus on allekirjoitettavissa Tubeconissa 12-13.8. Vetoomusta voi jakaa vapaasti verkossa.