Osallistu

Jokainen meistä voi olla #digisankari. Kerro tarinasi somessa! Ohjeet löydät videoiden alapuolelta.

Telia ja Pelastakaa Lapset ry nostavat elokuussa esiin nuoria suomalaisia, jotka ovat menestyneet hyödyntäen nettiä. Digisankarit-somekampanjassa mukana ovat koodari Niklas Ansamaa, Instagram-kuvaaja Juuso Hämäläinen, Miss Helsinki Sephora Lindsay, taiteilija Verna Niemi ja tubettaja Henkka Remes. Julkaisemme aluksi Vernan ja Henkan videot - loput julkaistaan elokuun aikana! Seuraa kamppista somessa #digiboom.

Luovuus kukkii verkossa, jossa lapset ja nuoret ilmaisevat itseään monin tavoin. 17-vuotias Verna Niemi sujahti maailman kartalle, kun Kendall Jenner julkaisi hänen piirroksensa Instagramissa. Tapaus opetti, miten tärkeää on tuntea omat oikeutensa verkossa. Jokaisella nuorella on oikeus ilmaista itseään ja tavoitella unelmiaan verkon kautta. Pidetään oikeuksista kiinni! 

Pienellä paikkakunnalla some avaa ovia uusille ystäville, verkostoille ja kokemuksille, joita ahtaat ympyrät eivät aina mahdollista. Katso tubettaja Henkka Remeksen video hänen kokemuksista. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus löytää netistä turvallisia tiloja ja nauttia digitaalisesta vapaa-ajasta ilman maantieteellisiä rajoituksia.

Juuso Hämäläinen eli Juuso HD tallentaa maailman kuvina ja jakaa kokemuksensa Instagramissa yli 200 000 seuraajalle ympäri maailmaa . Digitaalisella harrastamisella voi saavuttaa paljon enemmän kuin mihin itse uskaltaa edes uskoa. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus löytää oma tapa ilmaista itseään digitaalisin välinein. Aikuisen tehtävä on tukea oikeuden toteutumista.

Vihapuhe on lasten ja nuorten arkea netissä. Lapsella on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun verkossa. Aikuisten tehtävä on varmistaa, että vihapuhe tuomitaan eikä sitä hyväksytä verkossa. Miss Helsinki 2017 Sephora Lindsay on kohdannut valtavan vihapuheryöpyn netissä - miten hän koki tilanteen ja mitä hän haluaisi muuttaa netissä? 

Lapsella on oikeus kehittää omia digitaalisia taitojaan ja valmistautua vastuulliseen elämään yhteiskunnassa. 17-vuotias Niklas Ansamaa aloitti koodaamisen opettelun viisi vuotta sitten Youtube-videoiden avulla. Hän teki unelmista totta ja hyödynsi digitaitoja menestyäkseen. Katso video ja tutustu Niklaksen polkuun digitalistiksi.

Haluamme tietää, millaista digiarkea Sinä elät.

Mikä on sinulle tärkeää digitaalisissa ympäristöissä - esimerkiksi somessa tai peliyhteisöissä? Millaisista asioissa nautit ja mikä on parasta mitä olet saanut aikaan verkossa? 

Entä miten oikeutesi yksityisyyteen tai tietoon toteutuu? Mikä loukkaa sinua eniten verkossa? Tai mikä ärsyttää tai ahdistaa?

Mitä olet tehnyt jos sinulle on tapahtunut jotakin ikävää? Miten pääsit haasteista yli.

Kerro tarinasi kuvana, videona tai tekstinä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella 

#digiboom

Julkaisemme tarinat Digiboom-verkkosivuilla sekä somessa. Tarinoiden pohjalta kokoamme yhteen lasten ja nuorten yhteisen vetoomuksen paremman digiarjen puolesta.

Anna äänesi kuulua!

Jos et halua käyttää omia somekanavia, kerro tarinasi muutamalla lauseella tällä lomakkeella. Tarinan pituus on maksimissaan 500 merkkiä. Voit jättää myös kuvia ja videoita, jotka liittyvät tarinaasi. Julkaisemme tarinoita nimimerkillä Digiboom-kampanjan somekanavissa koko vuoden ajan. 

Nimimerkki:*

Sähköposti:

Kuva:

Video: (youtube, vimeo jne)

Tarinasi:*